Hajléktalanok védelmében

2013.02.02. 16:41 Budaifiú

Mint ismeretes Orbán Viktor nemzeti konzultációt javasolt hajléktalankérdésben.  A Szabad Nemzet Egyesület szerint sok beszédnek sok lesz az alja, miközben egyre hidegebbek az éjszakák. Nem újabb nemzeti konzultációra, hanem ha elkerülhetetlen, akkor azonnali alkotmánymódosításra van szükség. Ne mondjunk le a hajléktalanságról, mutassuk meg a kiutat!  Nem engedhetjük meg senkinek, hogy az utcán éljen és haljon!

A Szabad Nemzet Egyesület határozottan kijelenti, hogy nem bűncselekmény a hajléktalanság. A szervezet azt viszont álságosnak,  sőt mi több főben járó bűnnek, egyenesen emberellenesnek tartja, hogy bizonyos alkotmányos jogokra hivatkozva a társadalom elitje hagyja az utcán élni és halni, ha kell megfagyni a testileg és szellemileg leépült, felelős döntésekre képtelen honfitársait. Ez a zsákutcába fulladt tévút nem lenne más, mint az elmúlt 20 év megbukott szélsőliberális gyakorlatának a folytatása, ami nem szolgálja sem a hajléktalanok, sem a hajlékkal rendelkezők érdekeit.

Különösen az fájó, hogy a problémával kiemelten terhelt Józsefváros vagy Ferencváros is kénytelen eltörölni közterület-védelmi rendeleteit annak ellenére, hogy ezek a kerületek saját polgáraik számára – a LÉLEK- programon keresztül – biztosították a felemelkedés reményét is. Például a VIII. kerület nem csak büntetett és megvédte köztereit, hanem jutalmazott is és az ellenzék által is értékelhető szociális működést fejtett ki. Az Egyesület szerint a miniszterelnöki szinten felvetett nemzeti konzultáció ötlete elkésett. Többek között a hideg tél beállta miatt a hatályon kívül helyezett törvényeket mihamarabb összhangba kell hozni az alkotmánnyal. Hogyha elengedhetetlen, akkor nem szabad elvetni az alaptörvény módosítását sem.

Álláspontunkat a VIII. kerületi Közmeghallgatáson is képviseltük

Ezzel párhuzamosan harmonizálni kell a hatósági és szociális eszközöket, hogy lépésről lépésre előmozdítható legyen az elesett fedél nélküliek visszailleszkedése a többségi társadalomba. Kiutat kell mutatni. A nagyvárosi önkormányzatoknak ha módjuk van rá, akkor adoptálniuk kell a munkához és lakhatásoz hozzásegítő LÉLEK-programot, hogy a nehézségek ne a főváros egy-két kerületében koncentrálódjanak.

Az Egyesület úgy véli, hogy a hajléktalanság magatehetetlen egyúttal a normalitástól elszakadt, sokszor elvadult tagjait szembesíteni kell életformájuk deviáns mivoltával. Ehhez a szembesítéshez nélkülözhetetlenek a szabályok, illetve az, hogy az állam ebben a tekintetben ne korlátozza az önkormányzatok cselekvőképességét, csupán segítse azokat erőforrásaival. A lakosoknak joguk van utcáikhoz, tereikhez, parkjaikhoz.

Természetesen hosszabb távon meg kell határozni a hajléktalanság fogalomkörét, hiszen sok hajléktalan egyben ingatlantulajdonos is. Sokan élnek vissza a hajléktalanoknak nyújtott szociális szolgáltatásokkal. Sokan nem a kényszer miatt döntöttek az utca mellett, hanem a kötöttségek nélküli életvitel vonzza őket. Ugyanakkor, számos fiatal kényszerül felnőttkorban is albérlet fenntartására, mert a kormánynak nincs összehangolt lakáspolitikája, az otthonteremtés lehetőségei korlátozottak, mindez pedig egy újabb problémakörhöz vezet el.

Mindezekkel a fenntartásainkkal együtt azt javasoljuk a lakosságnak, hogy a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti konzultáción vegyen részt, nézeteiknek adjon hangot, növelve ezzel a részvételi demokrácia kiteljesedésének esélyeit.

Jogunk van a szolidaritáshoz!

MI VAGYUNK A VÁROS!

Szabad Nemzet Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr455058812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása