Meneteljen a Gárda a metróvonalokon?

2013.02.02. 21:16 Budaifiú

Nem vagyunk biztonságban a metróvonalakon. Teljesen átlagos esetnek minősül, hogy valakit kirabolnak utazás közben. Elvadult embertársaink aranyláncokat tépnek le a nyakakból, táskákat, mobilokat és egyéb értékeket ragadnak el. Nyilvánosságra került egy videofelvétel, ami az egyik metrószerelvényen készült. Tisztán látszik rajta, ahogy egy úriember kikap egy lány kezéből egy telefont, és közvetlenül az ajtózáródás pillanata előtt kilép a kocsiból a peronra. Az időzítés pontos volt. Nemhiába, a gyakorlat teszi a mestert. Kiderült, hogy illetőt korábban már elítélték rablássorozat miatt és szemtanúk szerint szabadulása után is rendszeresen fosztogatta az utasokat. A tolvaj ezúttal is akadálytalanul kijutott a felszínre.

Érdekesség, hogy a felvétel, amit egy másik utas készített, elterjedt a közösségi oldalakon, a blogokon, a sajtóban. Hatalmas lett a felháborodás, megmozdultak az emberek. Mémet faragott belőle az internetes társadalom. Ott volt a lakosság, egy közösségi oldal, ezek szimbiózisa. Ha nem is tudatosan, de született egy spontán lakóközösség. Igazodott a rendőrség, az igazságszolgáltatás is, a tolvaj gyorsan hűvösre került. Biztos vagyok benne, hogy a rendőrség nem azért foglalkozott ezzel a pitiáner üggyel, mert a közvélemény árgus szemekkel figyelte az eseményeket.

A hatóság csak végezte a munkáját, ahogy szokta...

Ugye?

Többek szerint a BKK morális kötelességei közzé tartozik az utasainak védelme, ugyanakkor a Vitézy Dávid vezette társaság kommunikációs csatornáin elutasította a VEKE idepasszoló megoldási javaslatait, mondván, nincs jogköre azok véghezviteléhez. A BRFK honlapján fellelhető kiskáté szerint minden állampolgárnak joga van a bűncselekmények elkövetőit visszatartani, a rendőrségnek átadni. Ha ez a jogkör nem állja meg a helyét, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a BKK alkalmazottjaiból a rendőrséggel együttműködő polgárőrséget szervezzen.

Az aluljárókban prostituáltak, illegális árusok, erőszakos, ittas kéregetők, hajléktalanok tanyáznak. Utasbűnözés nincs, de vannak bűnöző utasok, akik sokszor ugyanahhoz a jól körülhatárolható társadalmi csoporthoz tartoznak, mint mondjuk a vasúti és villamosközlekedésben zavarokat okozó kábeltolvajok.

A BKV-nak létezik saját biztonsági szolgálata, kamerarendszere, vannak ellenőrei, akik most is összedolgoznak a közterület-felegyelőkkel és az aluljárókban posztoló rendőrökkel. Nem kerülne semmibe, ha a karszalagosok nem csak diákigazolvány-számokat ellenőriznék, hanem törődnének egy kicsit az ügyfelek biztonságával is.

A radikális jobboldaliak készenlétben állnak, mindig szívesen vonulnának egyet, meglengetve pártjuk műanyag zászlait. Nem törődnek azzal sem, hogy ettől érdemben nem változik semmi, mert amikor hazatérnek a buszokkal szállított gárdisták, visszaszáll a bátorság az elvadult embertársainkba. Többségében a gárdisták törvénytisztelő, rendszerető állampolgárok, akik tenni akarnak a közért. A bennük rejlő emberi erőforrásokat, affinitást támogatni kellene, de működésük lehetne célorientáltabb. Ezekbe az önvédelmi csoportokba nem azért léptek be egyesek, hogy bio-díszletek legyenek egy pártkampányban. Ennél a gárdisták sokkal önérzetesebbek, büszkébbek.


Egy budafoki városrészben működik egy lakosokból álló önvédelmi hálózat. Egy adott területrész lakossága összefogott, megfigyelik egymás otthonait. Ebből lassan több lett, mint jó szomszédság, átjárnak egymáshoz, rendezvényeket szerveznek és a többi. Egy új közösség született. Az ehhez hasonlatos, erős lokális közösségektől jogosan tart minden rivális hatalom, legyen az maffia vagy az aktuális politikai kurzus. Ha mindenki kiseper a saját portája előtt, akkor alulról felfelé fog megújulni a társadalom.

A BKK területeinek - leszámítva a hajléktalanokat - nincs lakossága, de vannak utasai. A budai példa analógiájára az utasoknak kell összefogni és nyomás alá helyezni a BKK döntéshozatalát. Ez a folyamat megkezdődött a közösségi oldalakon és a blogokon, a fent taglalt videofelvétel megosztása kapcsán. Ennek a kezdeményezésnek a legnagyobb ereje, hogy nincsenek benne állandó, ismert vezetők. Nem lehet senkit kivásárolni, állással vagy politikai pozícióval lefizetni, mert ez egy spontán szerveződés, magukból az utasokból.

Természetesen vannak, akik magukat kívül helyezik a társadalmon, a közösségen. Egyesek szerint az a hibás, aki drága kütyükkel utazik. Láttam szocialista politikust, aki a Facebook oldalán azt fejtette ki, hogy szerinte a mobilrablásról készített videofelvétel a Jobbik manipulációja, mondhatni kampányfilmje, és vele egyetértő elvtársa megjegyezte, hogy az a baj,  hogy nincsenek szociológiai ismeretei azoknak, akik ezt az ügyet keringették a világhálón. Nyilvánvalóan az igazság megítéléséhez egyetemi diplomára van szükség, a két szemünk nem elég. A ferencvárosi Sándort csak azért nem nevezem meg, mert maga is érezhette, hogy ciki amit írt, hiszen bejegyzését törölte, igaz, bocsánatot nem kért...

Maradunk mi, budapestiek!

Elszaszer T. Csörsz

(a szerző a Szabad Nemzet Egyesület ügyvezető elnökségének elnöke)

nagyvaros.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mivagyunkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr215059321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása